Index » Despre Noi » Istoric

Istoric

Apiterapia ... puțină istorie

         Picturile din epoca de piatră descoperite în diferite regiuni ale lumii și ce datează de circa 6000 de ani Î.C., sau chiar mai mult, descriu culesul de miere, fapt ce atestă consumul mierii de către oameni de cel puțin 8000 de ani. Referiri la utilizarea mierii ca medicament se găsesc în documentele antice, tăblițe și cărți – tăblițele de argilă sumeriene estimate ca datând din anul 6200 Î.C., papirusurile egiptene datate între anii 1900 – 1250 Î.C., scrierile hinduse (Ayur Veda) vechi de circa 5000 de ani. Și cărțile marilor religii atestă utilizarea mierii ca medicament: Coranul, Talmudul, Biblia cu cele două părți Vechiul și Noul Testament, cărțile sacre ale Indiei, Chinei, Persiei și Egiptului. În mod clar, mierea se găsea pretutindeni și strămoșii noștri știau să o utilizeze în scopuri medicinale.
         În mitologia multor popoare, mierea este descrisă ca băutură a zeilor, a celor puternici, a celor aleși...În urmă cu 12.000 de ani a apărut primul pictor al albinelor. Este cazul peșterii ded la Bicorp Spania , ca și al altor peșteri din Europa unde s-au descoperit desene datând din jurul anului 10.000 î.C. și care reprezintă culesul de miere așa numita „vânătoare de miere”.
         În urmă cu circa 6000 de ani, vechile cărți indiene (Ayur Veda) se menționează utilizarea mierii ca aliment iar a propolisului ca agent de vindecare a rănilor.
         În urmă cu  cca. 5000 de ani o tăbliță sumeriană de argilă descrie o recomandare a mierii de albine pentru tratarea unei infecții a pielii sau un ulcer.
         În urmă cu 4000 de ani, Medicina Tradițională Egipteană utiliza produsele albinelor, mai ales mierea, ceara și propolisul (așa numita „ceară neagră”). Este demn de menționat astfel, Papirusul lui Smith (descoperit în secolul al XIX-lea de americanul Edwin Smith)  care oferă o remarcabilă imagine a medicinei și chirurgiei de acum 4000 de ani cu prezentarea a 48 de studii de caz.
         În urmă cu 2500 de ani  Hippocrates (460 – 357 BC) – vorbea de ultilizarea mierii pentru vindecarea rănilor.
         Celsius (aproximativ 25 AD) - spunea ca mierea este laxativ, utila in tratamentul diareeei și a flatulenței; contra tusei și durerilor în gât; pentru aglutinarea rănilor; boli oculare.
         Grecia antică si Imperiul Roman, foloseau propolisul ca antiseptic topic pentru escare, răni și ulcere de piele.
         Aristotel (384 – 322 BC) - Se referă la mierea de culoare deschisă ca fiind „o bună alifie pentru ochi și pentru răni”.
         Dioscorides (aprox.50 AD) - Afirmă că mierea de culoare deschisă din Atica era cea mai bună miere, aceasta fiind „bună pentru toate formele de ulcere” precum și pentru arsuri solare, inflamații ale gâtului și ale amigdalelor și pentru tratamentul tusei.
         Chinezii - foloseau mierea in prevenirea formarii escarelor; in îndepărtarea părților decolorate ale pielii și imbunatatirea aspectului general al pielii; abcese, transpirații intense sau calozitate a pielii; pentru cancer aplicată pe rănile inflamate pentru a diminua durerea și a ușura drenajul; mierea diluată era utilizată pentru inflamații oculare; in tratarea vărsatului de vânt (varicela), eliminarea viermilor și în afecțiuni ale gurii și gâtului.
          Tot din antichitate, grecii și romanii numeau polenul recoltat de albine “pulberea dătătoare de viață” sau secretul aliment “ambrozie » consumată pentru a obține tinerețea veșnică. Polenul era pus în mormintele faraonilor, era utilizat de indienii americani și de triburile din China. Secolul al XVII-lea Manualul plantelor a lui Culpepper - Multe remedii, de ex. Utlizarea pentru viermi intestinali.
         Sir John Hill (1759) - Cartea despre „Virtuțile mierii în prevenirea multor dintre cele mai grave boli și în vindecarea multor altele.
         Van Keetal (1892) - Activitate antibacteriană a mierii și a produselor apicole.
         Asociația Farmaceutică Americană (1916 – 1935) - Pentru tratamentul tusei – amestec de apă de ovăz, miere și sucul de la o lămâie, miere de trandafir cu borax pentru tratamentul durerilor de gât și a ulcerelor de piele.
         Arhivele medicale ale Statelor Unite - Multe aplicații și prescripții, prevenirea infectării rănilor.