Index » Despre Noi » Produsele Stupului

Produsele Stupului

Produsele Stupului

Mierea este cunoscută din cele mai vechi timpuri și există multe date istorice și vestigii ce atestă acest fapt. Nu mai departe decât picturile rupestre din peștera Păianjenului de la Bicorp – Spania sunt cea mai bună mărturie a faptului că omul primitiv  era un „vânător de miere” adică, cunoștea și se hrănea cu substanța dulce din faguri.
Ceara este la rândul său unul dintre cele mai cunoscute produse apicole, utilizarea sa ca remediu fiind cunoscută din antichitate, pentru ca evul mediu și  primele farmacopei să-i pună în evidență proprietățile curative în diferite formule de cataplasme, pomezi, etc.
Polenul recoltat de albine, în stare naturală sau sub forma derivatului său natural „păstura” sau „pâinea albinelor”, reprezintă la rândul lor  surse deosebit de valoroase de compuși nutritivi indispensabili vieții.
Pe plan internațional, studiile biochimice efectuate la nivelul unor cunoscute laboratoare specializate în nutriție au început să confirme rolul deosebit pe care acest produs al stupului îl poate juca pentru organismul uman, atât din punct de vedere nutritiv cât și profilactic și terapeutic.
În acest sens cunoașterea și folosirea empirică și conform tradiției medicinei populare a polenului a fost treptat înlocuită de studii științifice aprofundate care au confirmat nu numai complexitatea compoziției sale biochimice ci și  efectele deosebite pe care le oferă acest produs natural în prevenirea și tratamentul unor afecțiuni carențiale dar și a unor boli degenerative  asociate proceselor de îmbătrânire.
Mai mult, prezența aproape constantă în toate sortimentele de polen, și mai ales în amestecurile poliflore de polen a principalilor antioxidanți explică și largul spectru de acțiuni terapeutice potențiale ale acestui produs, fără a mai lua în calcul indiscutabilul său rol de hrană funcțională.
La rândul său, propolisul reprezintă la ora actuală una din cele mai puternice provocări pentru lumea nutriționiștilor și cea medicală.
Lăptișorul de matcă este unul din produsele naturale ce se bucură de foarte multă popularitate în special în țările asiatice, acesta având pe lângă valoroase proprietăți nutritive și energovitalizante și rol de reglare a echilibrului metabolic. Gelul protidic super-concentrat sau cum mai este cunoscut „cocktail-ul de vitamine” este la rândul său bine cunoscut de-a lungul istoriei.
Veninul de albine sau forma sa de aplicare în terapeutică apitoxina a atras atenția lumii medicale mai ales datorită faptului constatat că majoritatea celor ce practică apicultura nu prezintă frecvent simptome de reumatism, chiar la vârste foarte înaintate. Mai mult rezistența organismului apicultorilor la diferite afecțiuni este strâns legată de rolul pe care acest produs apicol îl are, alături de celelalte în stimularea nespecifică a sistemului imunitar.