Index » Specializari » ORL

Otorinolaringologie

ORL otorinolaringologie     
Otorinolaringologia este domeniul științei medicale care se ocupă cu cercetarea anatomiei clinice, fiziologiei, etiologiei, patogenezei, patfiziologiei, tabloului clinic, evoluția bolii, diagnosticul, diagnosticul diferențial, profilaxiei afecțiunilor nasului, sinusurilor paranazale, faringelui, laringelui, urechilor precum și a unora din afecțiunile traheei, bronhiilor și a esofagului (stenoze, corpi străini, arsurile, traumele și altele) la baza căruia stau metodele otorinolaringologice de tratament și totodată se ocupă și de elaborarea lor.
Afectiuni ORL des intalnite:
- Adenoidita reprezinta o afectiune frecventa mai ales la sugar si copilul mic si este provocata de o infectie microbiana sau virotica a tesutului glandular din regiunea nazo-faringiana.
- Amigdalita este o inflamatie acuta sau cronica, cel mai adesea de origine infectioasa, a amigdalelor palatine (situate in apropierea palatului bucal) sau linguale (in apropierea limbii).
- Epistaxis (hemoragia nazala)
- Faringita reprezinta inflamatia faringelui si/sau amigdalelor.
- Hipoacuzia reprezinta diminuarea acuitatii auditive (cu cel mult 20 decibeli)
- Laringita reprezinta inflamația mucoasei laringelui.
- Otita externa se dezvoltă la traversarea infecției cutanat, în auditiv. Se caracterizeaza prin senzația de mîncărime. Auzul suferă puțin, durerile apar rar, de regulă, numai la apăsare.
- Otita medie este răspîndită des, în special, la copii. Se manifesta prin: dureri acute în ureche, diminuarea auzului, febră, simptome de intoxicație, eliminarea puroiului din canalul extern auditiv.
- Rinita alergica se caracterizeaza printr-o inflamatie localizata, acuta sau cronica a mucoasei nazale. Se manifesta printr-o serie de simptome (stranut, obstructie si secretii nazale), datorate unei reactii imunologice excesive in prezenta unei substante straine, numite alergen.
- Sinuzita reprezinta inflamația sinusurilor nazale.
- Ulcerele aftoase sau stomatita aftoasa, se manifesta prin acele mici leziuni din cavitatea bucala, dureroase, dar care de obicei se vindeca de la sine.